Select Page

Rotary klub Zagreb Dora aktivno je angažiran u podupiranju donacija za Dječje selo Hrvatsla – Lekenik i Ladimirevci.

Krajem 2015., Rotary Klub Zagreb Dora u suradnji sa SOS Dječjim Selom Hrvatska  pokrenuo je Global Grant – projekt opremanje logopedskog kabineta. Time je omogućeno započinjanje radom  logopeda za potrebe djece iz  SOS Dječjeg Sela Ladimirevci kao i djece iz lokalne zajednice.  Taj projekt ostvaren je realizacijom globalne potpore Rotary Internationala od 7. ožujka 2017., u ukupnom iznosu od 43.314,00 USD . 

Sredstva dobivena iz Global Grant projekta bila su značajna potpora otvaranju logopedskog kabineta omogućivši nabavku potrebite opreme za rad sa djecom ( nabavku priručnika, knjiga, vježbenica, vrijedne Behringer opreme, vibrofona, IT opreme i sl.)

Donacijske potpore dali su Rotary klubovi u Hrvatskoj i to:  RC Zagreb Dora, RC Osijek -Josip Juraj Strossmayer, RC Zagreb 1242, RC Slavonski Brod, RC Zagreb Sesvete, RC Zagreb te Rotary klubovi iz inozemstva : RC Delhi Central iz Indije, RC Claverhouse iz Škotske i RC Bilthoven-Zandzegge iz Nizozemske. 

Global Grant GG1636954

BETTER AT READING, BETTER AT WRITING AND EVEN BETTER AT SPEAKINGUS $ 43,314.00 

Projektom „Bolje čitam, bolje pišem, a još bolje govorim“ odgovorili smo na potrebe kako djece u SOS Dječjem selu, tako i djece iz lokalne zajednice. Podigli smo kvalitetu života djece i njihovih obitelji na području općine Ladimirevci, Valpovo i Belišće uvođenjem i dostupnošću logopedskih usluga na ovo područje. 

Tijekom 2 godine i 3 mjeseca ostvarena je suradnja s dječjim vrtićima na području Valpova i Belišća te Osnovnom školom Ladimirevci s područnim školama. Pored ostvarene suradnje s lokalnom zajednicom, kroz komunikaciju i suradnju sa stručnim timom SOS Dječjeg sela Ladimirevci pružena je pomoć i pravovremena intervencija za svu djecu iz Dječjeg sela kojoj je logopedska pomoć bila potrebna.  

Za vrijeme trajanja projekta svakodnevno su se održavali individualni logopedski tretmani u trajanju od 30 minuta za djecu s govorno- jezičnim teškoćama. Pojedina djeca pohađala su logopedski tretman 2 puta tjedno, dok ih je većina dolazila jednom.  Provedeno je 10 grupnih radionica za predškolce iz SOS Dječjeg sela u svrhu jačanja vještina potrebnih za usvajanje početnog čitanja i pisanja, fonološke svjesnosti, za razvijanje kulture čitanja i sl. 

USPJEŠNA PRIČA

 „Moje ime je S. B., imam sina E. od 5,6 godina koji je uključen u logopedski tretman od veljače 2017. godine u logopedskom kabinetu SOS Dječjeg sela Ladimirevci i ukratko ću vam ispričati kako je sve započelo i što se to dogodilo u ovih 1, 7 godina otkako je E. uključen u tretman. 

Dakle, sve je počelo u veljači 2017. godine kada su nam u vrtiću gdje je E. uključen na 4 sata dnevno u redovnu skupinu sa svojim vršnjacima dali informaciju da je SOS Dječjem selu otvoren logopedski kabinet i broj na koji možemo nazvati i dobiti više informacija.  Kada je E. imao 2,6 godina suprug i ja si napokon priznajemo postojanje problema, da nešto nije u redu i da je naš dječak drugačiji te krećemo na svoj dugi put učenja kako razumjeti i naučiti pomoći našem sinu. U tom trenutku nismo točno znali koja je dijagnoza niti što možemo očekivati, znali smo samo da je E. govorno- jezični razvoj odstupa od govorno- jezičnog razvoja njegovih vršnjaka. Nazvali smo logopedski kabinet, dogovorili termin početne procjene, nakon čega je E. odmah bio uključen u terapeutski rad.